Hieronder een persbericht wat in enkele lokale kranten verscheen na aanleiding van de concertreis van het Jeugdorkest:

 

 

ZEELAND – Het Zeeuws Jeugdorkest was afgelopen week op orkestreis in de Dordogne, in Frankrijk. Ruim 20 muzikale jongeren en hun dirigent Carlo Nabbe kregen vrijdag een minutenlang durende staande ovatie na de laatste noten van hun concert in Grignols.

Het orkest blonk uit in eenheid en energie en vertolkte tijdens de orkestreis prachtige klassieke werken waaronder de 31e symfonie van Mozart, de barbier van Sevilla van Rossini, de 4e symfonie van Haydn en het Rondo in D van Mozart.

De muzikanten speelden, naast hun concert in Grignols, ook in twee schitterende kerken van Sarlatt en Montignac. Ook daar was het publiek lovend over de muzikale kwaliteiten van de orkestleden van het ZJO.

Het jeugdorkest heeft zich in een jaar tijd omgetoverd tot een fanatieke
hechte groep spelers die muzikaal alles voor elkaar over heeft. Stabiel maar uiterst expressief spel is hiervan het resultaat. De jonge fluitiste Lise de Munck die haar eigen solostuk (het Rondo voor fluit van Mozart anhang 185) mocht leiden, zonder dirigent, heeft het meer dan voortreffelijk en met verve gedaan!

Het publiek was stomverbaasd en enthousiast over de kwaliteit van het geheel van deze muzikanten in de leeftijd van 11-19 jaar.

Dat de muzikanten heel veel plezier hebben in het samen muziek maken, blijkt wel uit de reacties van enkele leden. Klarinettiste Nienke: “We hebben tijdens de orkest reis nog een paar keer gerepeteerd om de stukken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren tijdens de concerten. Naast het muziek maken hebben we ook nog andere activiteiten gedaan. Zo hebben we grotten bezocht, een stad bezocht, gezwommen, gevoetbald en spelletjes gespeeld. Wat ik van deze reis nooit meer ga vergeten is het allerlaatste concert. Tijdens dit concert hebben we met ontzettend veel energie gespeeld en speelden we echt sámen. Het leren samen muziek maken is één van de belangrijkste doelen van het ZJO en tijdens dit concert hebben we laten zien dat we dat konden!!”

Violiste Vera: ”Het leukste vond ik toen we dinsdagavond een openluchtconcert gaven bij het hotel zelf. Alle hotelgasten en ook het personeel kwam luisteren toen we de 31ste symfonie van Mozart speelden. Het was een spontaan idee dat we kregen bij het repeteren die ochtend!
Tijdens de concerten speelden we één van mijn favoriete werken: de ouverture van de Barbier van Sevilla. Dit is een ontzettend bekend stuk en heeft heel leuke partijen om te spelen. We kunnen als orkest echt al onze energie hierin kwijt!”

Het orkest gaat ook dit jaar weer op zoek naar jeugdige muzikanten die het heerlijk vinden om in een orkest muziek te maken. Jonge muzikanten van Zeeland worden uitgedaagd om deze stap te maken. De ervaring zal onvergetelijk zijn! Heb je zin om mee te doen, kom eens kijken en luisteren op vrijdagmiddag bij de repetities in Middelburg.
Op de website van het ZJO (www.zjo.nl) vind je alles wat je wilt weten.